Het cruciale pad naar je doel: Durf risico’s te nemen

Inleiding

Doelen stellen is een eerste noodzakelijke stap naar persoonlijke groei, maar het halen van deze doelen vereist meer dan alleen vastberadenheid. In deze blog duik ik dieper in op de rol van het nemen van risico’s op het om je doelen te kunnen realiseren. En dan vooral: durf risico’s te nemen. Dit is een cruciaal pad om doelen uiteindelijk te realiseren.

Waarom moet je eigenlijk risico’s nemen?

Het nemen van (beheersbare) risico’s om je doel te halen is noodzakelijk om te kunnen groeien. Je gaat buiten je comfort zone om nieuwe dingen te ontdekken. Je moet uitzoeken en proberen. Niet alles lukt in één keer. Je zult fouten maken. Maar, zoals je weet leer je van je fouten. Bij elke fout doe je weer een schat aan ervaring op. En je leert jezelf op deze manier ook beter kennen. Je kunt het. Met genoeg doorzettingsvermogen zoek je naar alternatieven op de plekken waar je fout ging. En uiteindelijk gaat het je lukken. Net als uitvinders blijven proberen en uiteindelijk tot een resultaat komen. Jij doet het alleen op een kleinere schaal. Maar voor jou een niet minder belangrijke. Het gaat uiteindelijk om jouw doel!

Risico’s nemen is duidelijk niet een risicoloos handelen. Je neemt een beheersbaar en overzichtelijk risico met als gewenst resultaat het halen van je doel.

Conclusie

Het nemen van risico’s is niet alleen een noodzakelijk onderdeel van het bereiken van doelen, maar ook een krachtig middel voor persoonlijke transformatie. Durf uit je comfortzone te stappen, omarm onzekerheid en ontdek hoe het nemen van weloverwogen risico’s je op weg kan helpen naar de realisatie van jouw meest ambitieuze doelen.

Doel bereiken? Gewoon beginnen!

In de vorige blogs heb ik je meegenomen in doelen, grootse doelen zelfs. Focus en doorzetten zijn woorden die bij het bereiken van doelen horen.

Klinkt allemaal mooi hè? Maar…. hoor ik je denken. Ik heb mijn werk, mijn sporten of andere hobby’s die tijd kosten. Ik heb kleine kinderen. Altijd vragen die aandacht van me. Ik moet ook tot rust komen. Uit gaan, naar de film, theater. En zo kunnen we nog wel doorgaan. Maar voor iedereen geldt, er zit 24 uur in een een dag. Met een uurtje vroeger opstaan, of andere prioriteiten is tijd vrij te maken. Even wat minder op de telefoon de social media bekijken, wat minder tik-tok filmpjes kijken. De tijd die je hiermee bespaart kun je besteden aan het werken aan je doelen. En bedenk: elke dag een uurtje aan je doelen werken is toch 7 uur in de week. Dus bijna een werkdag. Als je echt wilt, kun je die tijd echt vrijmaken.

Urgentie, hoe graag wil je iets bereiken

Het valt en staat met je doel en hoe graag je dat wilt halen. Als je andere dingen voor laat gaan, hebben die dus een hogere prioriteit dan jouw doel(en). Dan mag je je dus echt gaan afvragen of je je doelen wel echt wilt bereiken. En zijn de punten die ik opnoemde excuses om niet bezit te hoeven met je doelen. Een excuus staat je doel alleen maar in de weg. Kortom, er is geen reden om gewoon beginnen.

Het is immers lastig om buiten je comfortzone te treden. Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. En ik weet het, moeilijke dingen stel je dan als eerste uit.

Samenvattend: geen excuses en ga aan de slag met je doelen. Daar kun je nu al mee bezig. Ga nu dus aan de slag.

Het geheim om je doel te bereiken

De aanhouder wint. Deze uitspraak kennen jullie natuurlijk wel. En wat heeft dat te maken met het stellen van doelen? 

Heel veel. Het bereiken van een groot doel gaat niet vanzelf. Het gaat met vallen en opstaan. Soms twee stappen vooruit en weer ééntje terug. Dat zie je vaak gebeuren. En wat wordt vaak gedaan als het paar keer niet lukt. We stoppen en proberen wat anders.

Maar je doel, je innig gewenste doel, ga je dan niet bereiken. En je gaat maar voor de tweede keus. Is dat wat je wilt? Nee toch. Dus doorzetten. Geef niet op en ga door.

Zorg dat je een long term mindset hebt. Hou vast aan je dromen, zelfs al zit het even tegen.

En bedenk, van tegenslagen leer je. Je bedenkt wel een alternatieve manier om toch je doel te realiseren.

Doorzetten

Kijk maar eens naar kleine kinderen. Die leren staan en lopen ook met vallen en opstaan. En natuurlijk doorzetten. Bedenk eens hoe je er nu aan toe was als je als klein kind na twee keer vallen was gestopt met het proberen om te staan of lopen. Dat kun je niet voorstellen hè? Dat was toen pas doorzetten.

Waarom heb je dat nu niet meer in je? Laat dat vuur, die passie weer branden.

Persoonlijke groei en doelen door middel van focus

Doelen

In de vorige blogs heb ik het gehad over doelen stellen. Waarom stel je doelen? Doelen stel je bewust en soms i=ook onbewust.
Doelen stel je om iets te bereiken. Dit kan iets kleins zijn of natuurlijk een groter doel. Zeg maar een bestemming. Net als je een bestemming in de navigatie van je auto invoert om ergens te komen.

Om persoonlijk te groeien zul je daarom een doel moeten stellen. Stel een doel die groter is dan je nu voor mogelijk zou houden. Met een klein doel blijf je klein. Een groot doel stelt je in staat om grootse dingen te bereiken. 

En dan heb je dat grote doel gesteld. Een huis, een nieuwe baan, een eigen bedrijf, veel omzet voor je eigen bedrijf. Bedenk het maar. Alles is mogelijk. Het mag best een doel zijn wat onrealistisch lijkt. Als je het maar echt wilt bereiken!

Wat je nu moet doen is dat doel diep  je gedachten brengen. Bedenk hoe het voelt als je je doel bereikt hebt. Ga eens kijken bij de auto die je hebben wilt, bij een huis als je wilt hebben. Neem stappen om er gevoel bij te krijgen. Geloof erin en ga ervoor.

Het moet een onderdeel van je worden. 

Een methode is ook om een vision board te maken. Zoek afbeeldingen op en maak het allemaal tastbaar. Hang je vision board op een plek die je vaak ziet. Je kunt het ook als achtergrond van je telefoon, tablet of computer zetten. 

Op deze manier wordt het doel een onderdeel van jezelf. Mogelijkheden om je doel te bereiken zie je vanzelf. Een toevallig artikel of blow wat je leest. Iemand die een opmerking maakt kan je triggeren om een manier te vinden om je doel te bereiken.

Focus

Vergelijk het als je onderweg bent. Denk eens aan een bepaald type auto of een bepaalde kleur auto. En let onderweg op. Dan valt het pas op hoe vaak je zo’n auto ziet.

Zo is het ook met doelen, wanneer je er op gefocust bent, zie je allerlei mogelijkheden langs komen.

Tip, probeer bovenstaande eens. Valt het op? Zo werkt het met alles.

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Zo kun je (persoonlijke) doelen realiseren

In de vorige blog heb ik geschreven over groei en het verschil tussen materiële en persoonlijke groei.

Het één sluit het ander natuurlijk niet uit hè? Bij persoonlijke groei kun je ook een materiële groei realiseren. En natuurlijk kun je ook persoonlijk groeien door een materieel doel achter na te gaan.

Uit persoonlijke ervaring, ik heb veel geleerd van het (laten) bouwen van ons huis. Alle stadia en facetten waar je rekening mee moet houden. Veel nadenken en uitzoeken. Met een uiteindelijk mooi resultaat.

Goed, het is nu duidelijk dat groei komt met het stellen van doelen. Uiteraard is dat niet het enige. Er gaat nog steeds niet gebeuren als je een doel stelt en daarna lekker op de bank gaat zitten Netflixen en wachten tot het doel op de bereikt wordt. 

Nee. Dat is hetzelfde als in de auto gaan zitten, je bestemming in de navigatie intoetsen en blijven zitten en niets doen. In dit geval zul je de auto moeten starten en de aanwijzingen van je navigatie op moeten volgen.

Hoe werkt het dan wel met het realiseren van doelen?

Ik hou je even in spanning. In de volgende blog ga ik hier op in.

Doelen en persoonlijke groei

In eerdere blogs heb ik het al gehad over het stellen van doelen. Mocht je deze gemist hebben, lees ze dan nog even door. 

Doelen stellen is een middel om te groeien. Iets te bereiken. Dat kan iets materieels zijn, maar het kan ook persoonlijke groei zijn. Over dit laatste wil ik het in deze blog hebben.

Persoonlijke groei

Waar hebben we het eigenlijk over als we het over persoonlijke groei hebben. Daar zijn heel ingewikkelde blogs over te schrijven. In het kort komt het er op neer dat je als persoon ook wilt groeien. Meer kunnen. Andere dingen kunnen en durven doen. Nee, en dan niet gelijk parachute springen of zo. Maar het kunnen kleine dingen zijn. Beter worden in je hobby of een nieuwe hobby. Een cursus volgen over iets heel nieuws.

Of in je werk. Een presentatie waar je normaal gesproken liever op de achtergrond blijft. Of een cursus om iets nieuws in je vakgebied te leren. Kortom nieuwsgierig zijn naar dingen die buiten je comfortzone liggen. Iets waar je misschien altijd van gedroomd had om te doen. Kijk eens rond, probeer eens wat. Is het leuk en interessant kun je er mee verder gaan. Is het niets, dan weet je het ook. Elke ervaring is iets waar je van leert. Dit is persoonlijke groei. Niet blijven hangen in de dingen die je altijd doet. Maar gewoon eens iets heel anders doen.

In de volgende blog ga ik hier dieper op in.

Mocht je in de tussentijd meer over dit onderwerp willen weten, aarzel niet om contact met me op te nemen.

Zo stel je de juiste doelen

In het vorige blog heb ik je meegenomen in de noodzaak van het stellen van doelen. Voorkom dat je doelloos door het leven raast.

In de natuur is alles gericht op groeien. Een boom blijft groeien, wanneer deze stopt met groeien gaat de boom dood. Dat geldt voor alle planten. En fysiek geldt het ook voor dieren.

De Mind

De mens onderscheid zich van dieren met onze gedachten, onze mind. We kunnen ons dingen voorstellen, verbeelden. Om nu weer op de vakantie terug te komen. We kunnen ons al verbeelden hoe het er op de bestemming uit zal zien. Hoe we ons gaan voelen, wat we gaan doen. Kortom, je maakt het ideale plaatje van de vakantie al in je hoofd. Dit heet visualiseren. Verder kunnen we verstandelijk nadenken wat we wel of niet kunnen doen. Heb je hoogtevrees, zul je de hoogtes niet op gaan zoeken. Hou je niet van wandelen, zul je geen lange wandeltochten voorstellen.

Dat is zijn de zaken die ons als mens uniek maken. Dat kunnen we ook gebruiken in ons leven.

Je stelt al wel doelen

Op kleine schaal heb je dat natuurlijk wel gedaan. De inrichting van je huis bijvoorbeeld. Je stelt je voor hoe die ene bank ik je huis zal passen. Niet alleen wat formaat betreft, maar ook wat kleur. En misschien moet je nog wat aanpassen in huis. Een muur verven, ander tafeltje of een andere lamp. Herkenbaar. En het werkt hè?

Je ziet het, doelen stellen is niet echt moeilijk. En je weet eigenlijk ook al wel hoe je doelen stelt. Als je eenmaal een doel hebt, kun je in stappen naar je einddoel werken.

Het stellen van doelen kun je op meer zaken in je leven toepassen. Eigenlijk alles wat je wilt bereiken. Persoonlijke groei is hier een goed voorbeeld. In de volgende blogs ga ik verder op persoonlijke groei in. Hoe kun je zelf groeien en hoe zet je dat zakelijk en/ of privé in.

Ben je benieuwd geworden, kom af en toe kijken naar de volgende blogs.

Ben je door mijn blogs in deze materie geïnteresseerd geraakt en wil je er meer van weten. Neem dan contact met me op. Wie weet kan ik je verder helpen door middel van een 1:1 coachingstraject. 
Uiteraard kan ik ook groepen helpen, bijvoorbeeld in de vorm van een workshop.

Nieuwsgierig geworden, neem dan contact met me op. Kijk voor de contactgegevens op de contact pagina.

Het belang van het stellen van doelen

Herken je het volgende. Je leven is allemaal wel goed, maar het kan allemaal beter. Maar hoe dan?

Je dagen, weken, maanden en jaren zijn best wel gevuld. Voor je het weet zijn een dag, week, maand en jaar (of jaren) voorbij.

En hoe kijk je dan terug op deze periode. Ben je tevreden? Of heb je dat gevoel dat er meer in had gezeten. Maar ja, tijd gebrek hè!

Het kabbelt allemaal gewoon door.

Als je daar niets aan doet, dan blijft het op deze manier maar doorgaan.

Is dat wat jou betreft prima, dan is het ook goed.

Wil je toch iets meer bereiken, lees dan verder. Ik ga je in deze en komende blogs meenemen om een beter gevoel te bereiken.

Zinvol en tevreden, een voorbeeld van een doel die je wel zet.

Je leest nog, mooi.

Je wilt eigenlijk meer bereiken dan je nu doet. Maar hoe dan, is dan je vraag.

Op zich is het niet heel ingewikkeld, maar je moet je er wel voor inzetten.

Denk maar eens aan je vakantie.

Hoe ga je op vakantie? Daar maak je (meestal) een plan voor. Wanneer ga je op vakantie, hoe lang, met wie, wat is de bestemming. Je zoekt een hotel op. Boekt deze, eventueel inclusief vliegreis. Daarna bereid je je voor. Hoe laat moeten we vertrekken om op de bestemming (of vliegveld) aan te komen. Wat is de route.
Wat ja je doen op vakantie. Wat wil je zien of beleven.

Allemaal planning en voorbereiding voor je doel: een vakantie.

Doe je dit ook met je leven?

Je gaat groeien!

Vast ook wel met sommige zaken. Maar niet altijd. Toch is het wel belangrijk om meer te plannen en daarmee doelen te stellen. Het geeft meer zin aan je leven. Je gaat groeien!

In de volgende blogs neem ik je een stap verder mee in het proces van het stellen van de juiste doelen.